
17 dec 5 tips voor het organiseren van een webinar
Je wilt vraag creëren voor je producten of diensten. Natuurlijk promoot je volop de voordelen daarvan bij je doelgroep. Vergeet daarbij niet, dat voor een klant een goede relatie vaak net zo belangrijk is om tot een (herhaal)aankoop over te gaan. Met een webinar heb je op een laagdrempelige manier contact met je (potentiële) klanten, je toont je meerwaarde door het delen van je expertise en je genereert er ook nog leads mee. Een webinar kan in iedere stap van de customer journey worden toegepast. Met de volgende 5 tips bouw jij met behulp van een webinar aan een warme relatie met je (potentiële) klanten.
1. Kies je systeem
Videoconferencing was ooit alleen het domein van whizzkids. Met de huidige software ben je ook als digibeet snel online in beeld. Organiseer via je smartphone of desktop eenvoudig een vraag-en-antwoordsessie met Facebook Live. Of gebruik speciale webinar software, zoals:
Test vooraf verschillende softwarepakketten. Vergelijk ze onder andere op gebruiksvriendelijkheid, beeld- en audiokwaliteit, grootte van het chatscherm, recording functie, aantal deelnemers, statistieken en benodigde apparatuur.
2. Scoor met je voorbereiding
Bepaal het format van de je webinar. Wat zijn de doelstellingen en wie behoort er tot de doelgroep? Uit onderzoek van GoToWebinar blijkt dat webinars die plaatsvinden op woensdag of donderdag het hoogste percentage deelnemers hebben. Favoriete tijden zijn 10.00 en 11.00 uur.
Praten tegen een scherm en tegelijkertijd de inkomende berichten in de gaten houden; dat vereist wat oefening en, als je net begint, een niet te groot publiek. Oefen met de techniek en onderzoek wat je kunt doen bij mogelijke problemen. Schakel ook een moderator in. Iemand die weet hoe het systeem werkt en, al is het maar de eerste keer, jouw rechterhand is bij een haperende verbinding. Zo hou jij je focus op de presentatie en je deelnemers.
Ondanks al je inspanningen, zal niet iedereen die zich inschrijft ook deelnemen.
3. Promoot je webinar
Alle informatie over je webinar en een (heel) kort aanmeldingsformulier publiceer je op een speciale landingspagina op je website. Gebruik je nieuwsbrief, persoonlijke e-mails en social media om je webinar te promoten en deelnemers te werven. De eerste aankondiging kun je natuurlijk weer opvolgen met één of meerdere herinneringen. Geef in je communicatie duidelijk aan wat de voordelen zijn van deelname.
Ondanks al je inspanningen, zal niet iedereen die zich inschrijft ook deelnemen. Om het percentage no show zo laag mogelijk te houden, kun je een agenda uitnodiging sturen. Hou het contact met alle aanmelders warm door ze aan een speciale mailinglijst toe te voegen. Ieder contactmoment is een uitgelezen mogelijkheid om je merk bij je doelgroep onder de aandacht te brengen.
4. Verras met een aantrekkelijk verhaal
Je intro, oftewel de eerste 30 seconden van je webinar, zijn cruciaal. Overtuig je deelnemers nog eens dat ze dit niet willen missen. What’s In It For Them? Dus geen uitgebreide uitleg over je organisatie, maar deel je expertise op een manier waarmee je deelnemers na het webinar echt vooruit kunnen. Naast natuurlijk een vlotte presentatie, houd je ze betrokken met gestructureerde, aantrekkelijke PowerPoint slides. Uit het onderzoek van GoToWebinar blijkt dat webinars met een lengte van 60 minuten het meest populair zijn.
Kom je tijd tekort om één of meerdere vragen te beantwoorden?
5. Vergeet de follow-up niet
Met een vragenronde via de chat en polls kom je erachter waar je doelgroep mee worstelt. Kom je tijd tekort om één of meerdere vragen te beantwoorden? Geef dan aan dat je persoonlijk contact met die persoon opneemt. Denk goed na over de volgende stap: de follow-up. Waar bevinden de deelnemers zich in de customer journey? En hoe kun je hen het beste blijven betrekken bij jouw activiteiten?
Tot slot kun je op basis van de gestelde vragen en de behandelde inhoud van het webinar nieuwe content maken door er artikelen, blogs en whitepapers over te schrijven.