
08 apr Een whitepaper schrijven doe je zo
Whitepapers zijn een goede manier om jezelf of de organisatie waar je voor werkt te profileren in de markt. Dit maakt ze onmisbaar voor je contentstrategie. Naast hun bijdrage aan de merkbeleving van de klant, kunnen whitepapers ook concrete leads opleveren. Maar waar moet een goede whitepaper eigenlijk aan voldoen? In dit blog geef ik je vijf tips voor een goede basis van je whitepaper.
Via een whitepaper kun je jouw kennis en kunde delen met collega’s uit de sector. In een goede whitepaper kun je jouw kennis van zaken uitdragen, op zowel product- als marktniveau. De commerciële boodschap blijft doorgaans achterwege of sluit naadloos aan bij het besproken onderwerp. Een whitepaper helpt je bij het claimen van thought leadership op een specifiek thema.
1. Stel concrete doelen
Voordat je aan de slag gaat met je whitepaper is het verstandig om eerst het doel dat je wilt bereiken in kaart te brengen. Wie wil je bereiken met je whitepaper en wat moet hij gaan opleveren? De doelgroep is van belang, omdat je hier je schrijfstijl, tone of voice en het onderwerp op aanpast. Probeer je in de doelgroep te verplaatsen. Op die manier komt jouw content in de juiste vorm bij de juiste persoon terecht.
2. Kies je onderwerp
Waarschijnlijk heb je veel kennis van uiteenlopende onderwerpen binnen jouw vakgebied. Probeer je whitepaper echter wel overzichtelijk te houden, kies bijvoorbeeld voor één duidelijk thema. Zo voorkom je een overload aan informatie. Qua onderwerpkeuze is het verstandig om bij jezelf te beginnen. Wat zijn vraagstukken waar jij je mee bezighoudt en wat vind je interessant om te lezen? Ga na welke problemen er op dit moment actueel zijn in jouw sector en hoe jij hier een oplossing voor kunt bieden. Vanuit hier ga je aan de slag met je whitepaper.
3. Deel je whitepaper logisch in
Schrijf een pakkende, actieve titel die meteen triggert om te lezen. Kies voor een duidelijke indeling van je whitepaper. Een inhoudsopgave draagt hier aan bij, zo weet de lezer namelijk precies wat hij of zij kan verwachten. De aanleiding van het schrijven kun je vermelden in het voorwoord of de inleiding. Deel het onderwerp op in hoofdstukken en paragrafen, zodat de lezer gericht op zoek kan gaan naar relevante informatie. Wissel je tekst af met visuele content, zoals grafieken en figuren die je verhaal onderbouwen.
Vergeet ook het uiterlijk van je whitepaper niet! Een mooie cover zorgt voor een goede eerste indruk, maar vergeet ook de afsluiter niet. Deze blijft namelijk ook in het geheugen van de lezer hangen. Vermeld op de laatste pagina algemene informatie over je organisatie met de bijhorende contactgegevens. Vergeet hierbij de call-to-action niet, uiteindelijk is het natuurlijk de bedoeling dat de lezer contact met je opneemt om meer informatie op te vragen.
Tip: zorg ervoor dat de opmaak van je whitepaper steeds hetzelfde is, dat straalt professionaliteit en herkenbaarheid uit
4. Bepaal de lengte
Je bent vrij om te kiezen uit hoeveel pagina’s je whitepaper bestaat. Het aantal pagina’s hangt nauw samen met het onderwerp waarover je schrijft. Bij een specifiek thema wordt je whitepaper logischerwijs bondiger dan bij een uiteenlopend thema. Houd je whitepaper het liefst wel zo kort mogelijk, want iedereen is tegenwoordig druk en heeft daarom een voorkeur voor kortere teksten. Heb je toch meer pagina’s nodig? Voeg dan een samenvatting toe, zodat de lezer daarna zelf kan bepalen of hij nog verder wil lezen.
5. Spread the word!
Je whitepaper is af, en nu? Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk vakgenoten jouw whitepaper onder ogen krijgen. Alleen dan kun je jouw vooraf gestelde doelen behalen. Je eigen website leent zich hier goed voor, maar ook websites die veel van jouw collega’s bezoeken kunnen een steentje bijdragen aan het behalen van je doelen. Benader deze websites met de vraag of ze jouw whitepaper willen plaatsen.